Tarih: 30 Haziran 2022

Doç. Dr. Nihan Katırcı’nın ikincil önericilerinden olduğu “CosmoVerse” projesi Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) tarafından kabul edildi!

Doç. Dr. Nihan Katırcı’nın ikincil önericilerinden olduğu “CosmoVerse” projesi Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) tarafından kabul edildi, içinde Nobelli fizikçilerinde olduğu 19 ülkeden 32 bilim insanının önerdiği projede yönetim kurulu üyesi olarak Türkiye'den atanan iki bilim insanından biri öğretim üyemiz N. Katırcı oldu.

Doğuş Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz kuramsal fizikçi Doç. Dr. Nihan Katırcı’nın ikincil önericilerden biri olduğu Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) projesi “Addressing observational tensions in cosmology with systematics and fundamental physics (CosmoVerse)” CA21136 kodlu COST aksiyonu kabul edilmiştir. İçinde Nobelli fizikçilerde olan uluslararası 32 ikincil önericinin olduğu bu projede Üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Nihan Katırcı ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özgür Akarsu bu projede Türkiye ulusal yönetim kurulu üyesi olarak atanmıştır. Detaylar için Tıklayınız

Günümüz kozmolojisinde standart model olarak bilinen LambdaCDM modeli öngörüleri ve gelişmiş gözlem ve analiz teknikleri ile elde edilen gözlemler arasındaki uyumsuzluk evreni anlayışımızda bir dönüm noktası niteliğindedir. CosmoVerse projesi bu kozmolojik uyumsuzlukların çözülmesi/hafifletilmesi adına üç temel alanda---gözlemsel kozmoloji, Data Analizi ve kuramsal kozmoloji---araştırmaları arasında bir sinerji oluşturmak, disiplinlerarası araştırmaya dayalı sürdürülebilir bir araştırma ağı oluşturmayı sağlamak amacındadır.

N. Katırcı ve Ö. Akarsu kozmoloji alanındaki kuramsal ve gözlemsel çalışmalarıyla önümüzdeki on senenin dünya çapındaki kozmoloji araştırmalarına katkıda bulunmak/yön verebilmek bakımından bu projenin bir parçası olmanın ve yönetim kademesinde görev almanın önemine dikkat çektiler. Türkiye'deki gözlemsel ve teorik kozmoloji alanında kıdemli/genç araştırmacılardan oluşan bir topluluk oluşturmak ve grubun uluslararası işbirliklerine katılmasını sağlamak konusunda faydasına işaret ettiler.