Tarih: 06 Eylül 2021

2020-2021 Akademik Yılı Yaz Dönemi Final Sınavları DouOnlineSınav Bilgilendirme Metni

2020-2021 Yaz döneminde kayıtlı olduğunuz derslerin dönem sonu sınavlarının listesini görebilecek ve sınav tarihi geldiğinde ilgili dersi seçerek, dersin sınavına katılabileceksiniz. Sınava başlamadan önce gerekli tedbirleri almanız önemlidir, süreç öğrencinin sorumluluğundadır.

Sınav Başında ve Sonunda

• Sınavın başlatılabilmesi için “Sınavı Şimdi Uygula” butonunun aktif olması gerekmektedir. Bu uyarı görünmüyor ise dersin sınavı henüz başlamamış demektir.

• Sınav Başlangıç ve Bitiş süreleri içinde sınava başlayabilirsiniz.

• Sınav, zaman sınırı dikkate alınmaksızın, belirtilen “sınava katılım süreci” (Bitiş süresi) bitiminde kapanacaktır.

• Sınav boyunca bitime kalan süre ekranda gösterilecektir.

• Sınavlar öğretim elemanı tarafından serbest ya da ardışık oluşturulmuş olabilir. Ardışık sınavlarda ilk sorudan itibaren sırayla sorular görülecektir. İleri -geri gidilemeyecektir. Cevaplanmayan soruya geri dönülemeyecektir.

• Dört yanlış bir doğru cevabı götürmeyecektir.

• Sınav sırasında her soruda uyarı olarak görülecek olan “Tüm soruları cevaplandırdıktan sonra Uygulamayı Bitir” butonu ve ardından “Tümünü gönder ve bitir butonuna tıklayınız” işlemlerini gerçekleştirmeyen öğrencilerin sınav puanı oluşmayacaktır.

• Ödev/Proje gönderimlerinde 20mb’den büyük dosya paylaşımları için çalışmalar kurumsal olarak kullanmakta olduğumuz Microsoft One Drive for Business Portalına yüklenerek erişim için dersin öğretim elemanına “yetki” verilmelidir. Dosyanın linki Douonlinesinav üzerinden ödev/proje yükleme alanında paylaşılmalıdır.

• Sistemde oluşabilecek yoğunluk nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için sınav sürelerine özen gösterilmelidir.

Sınav Sırasında

• Sınav sırasında elektrik, internet kesintisi nedeniyle sınavı yarım kalan öğrenciler, sınav sürecinde tekrar sisteme giriş yapabilir, başka bir araç ile (cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi) sınava kaldığı yerden devam edebilirler. Öğrenciler, sınava zaman sınırında ve kaldıkları sorudan devam edebileceklerdir. Bu durum sınav süreci içinde gerçekleşeceğinden, zaman kaybetmemek için mümkün olduğunca hızlı siteme giriş yapılmalı, gerekli tedbirler önceden alınmalıdır.

• Sınavlarda ek süre ve /veya yeni sınav hakkı verilmeyecektir.

• Sınava katılım süreci içinde sisteme giriş yapmayan, sınavı başlatmayan öğrenciler, sınava girmedi olarak notlandırılacaktır.

Önlisans- lisans öğrencilerinin final sınavları için mazeret hakkı bulunmamaktadır. Ancak, aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler Bütünleme sınav hakkını kullanabilecektir.

• Bütünleme sınavına girebilmek için öğrencinin dönemde ilgili derse kayıtlı olması gerekmektedir.

• Öğrencinin bütünleme sınavına girebilmesi için kayıtlı olunan dersin devam koşulunu yerine getirip final sınavına girmeye hak kazanarak final sınavına girmeyen veya final sınavına girip “F” notu olan öğrencilere uygulanacaktır.

• Bütünleme sınavında final sınavlarından farklı soru seti hazırlanacaktır.

• Bütünleme sınavları için mazeret hakkı bulunmamaktadır.

• *2020-07/01 tarih ve sayılı Senato kararı gereği F dışında bir nota sahip olan öğrenciler bütünleme sınavına katılamayacaktır.

Sınav Güvenliği

• Sınavların her türlü hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun sınavların tamamının veya bir kısmının Üniversitenin izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymadığı tespit edilenlerin hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

• Sınav sistemine erişen kullanıcıların tüm hareketleri (log) kayıt altına alınacaktır. (Sisteme başarılı, başarısız giriş denemeleri ve nedenleri, cihaz bilgisi, IP bilgisi, sayfalar/sorular arasında yapılan geçişler, bekleme süreleri, işaretlenen cevaplar vb).

• Başka bir öğrencinin yerine sınava giren, başka birini kendi yerine sınava girmesine olanak veren, sınav güvenliği tehlikeye sokacak eylemlerde bulunan ve öğrencilik sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunan/bulunduğu tespit edilen öğrencilerin sınavları geçersiz sayılarak Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği kapsamında hakkında işlem başlatılacaktır.