Tarih: 23 Nisan 2021

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN, Lepton Çeşni Evrensellik İhlali Anlamına Gelebilecek Yeni Sonuçlarını Açıkladı

Hadron Fiziği Alanında Çalışmalarını Yürüten, Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Aynı Zamanda CERN-ALICE Deneyi Üyesi Prof. Dr. Kazem Azizi Bu Önemli Haberi Açıklayarak Fikir ve Görüşlerini Bildirdi.

2021 Yılı Mart Ayında, CERN de bulunan ve dört büyük deneyden birisi olan LHCb konu ile ilgili son sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçlar dünya çapında ses getirdi. Teorik öngörülere göre “3.1” standart sapma değerine sahip olan bu deney sonuçları, parçacık fiziği standart modelinin (SM) esaslarının birisi olarak kabul edilen "Lepton Çeşni Evrenselliği" ihlali göstergesi olarak ifade edilmektedir. Prof. Azizi’ye göre, gelecekte deneylerin dikkati artması ve ilgili standart sapmanın keşif anlamına gelen “5”e ulaşması halinde, bu olay; bilim dünyasında büyük bir devrim yaratacaktır. Bu buluş, parçacık fiziğinin SM'i dâhilinde açıklanamazsa, SM ötesi yeni teoriler ve parçacıkların veya mevcut dört temel etkileşimin yanı sıra, yeni bir temel etkileşim ve kuvvet türünün ortaya çıkmasına neden olabilecektir.