Tarih: 17 Aralık 2020

Bu Yıl Altıncısı Düzenlenen Uluslararası Balkan Panorama Film Festivali 15-22 Ekim Tarihleri Arasında İzmir Buca’da Gerçekleştirildi.

Genç bir festival olmasına karşın, kısa bir süre içerisinde Avrupa’nın en önemli Balkan temalı festivali olma özelliğine kavuşmuş ve bu amaca ulaşmak için emin adımlarla yürüyen Uluslararası Balkan Panorama Film Festivali’nin bu yıl altıncısı gerçekleştirildi. Festival, Buca Belediyesi'nin himayesinde, Rumeli Organizasyon tarafından düzenlendi. Festivale, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Macaristan, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan sinemasından katılım sağlandı.

14 Balkan ülkesinden başvuruları kabul eden festival yoğun ilgiyle karşılandı. 95 yabancı uzun metraj film, 453 yabancı kısa metraj film, 21 yerli uzun metraj ve 122 yerli kısa metraj film başvuruda bulundu ve toplamda 691 filmin başvurusu alındı. Yarışmaya katılacak yabancı filmler Türkiye’de ilk defa gösterildi. Yarışmaya katılacak yerli filmler ise İzmir’de ilk defa gösterildi. İki ayı aşkın yoğun bir çalışma sonucunda, altı kişiden oluşan ön jüri değerlendirmesi ile 6. Balkan Panorama Film Festivali’nde Sarı Şemsiye Ödülü için 4 dalda yarışacak filmler belirlendi.

Festival, %75’i Balkan ülkelerinden gelen filmlerden oluşan seçkisinde, 100’ün üzerinde filmi 1 hafta boyunca İzmirli sinemaseverlerle buluşturdu.

Festival kapsamında yapılan yarışmada; En İyi Uluslararası Kısa Film ödülü Gökkuşağı adlı filmle Karadağ, En İyi Ulusal Kısa Film Ödülü; Yağmur Olup Şehre Düşüyorum filmiyle Kasım Ördek, En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisinde Uzun Masallar filmiyle Macaristan ve En İyi Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde ise Ay Dede filmiyle Abdurrahman Öner birinciliğe değer görüldü.

Yaşam boyu onur ödülünün Müjde Ar’a verildiği festivalde danışma kurulu; Türk Sineması ünlü oyuncusu Ediz Hun, çok ödüllü ve dünyaca tanınmış Yağmurdan Önce filminin Makedon yönetmeni Milcho Manchevski, Sırp oyuncu ve yönetmen Lazar Ristovski, Sırp oyuncu Igor Galo, Prof. Oğuz Makal ve Prof. Selahattin Yıldız’dan oluşturuldu.

Festival Ulusal Uzun Metraj Film jürisi; ünlü yönetmen Derviş Zaim, Ödüllü Oyuncu Rıza Akın ve ödüllü Görüntü Yönetmeni Eyüp Boz’dan, Uluslararası uzun Metraj Jürisi ise, Makedon Görüntü Yönetmeni; Mustafa Mustafaiç, Slovenya Sinema Genel Müdürü, Nerina Turkoviç ve Makedon Devlet sanatçısı Atilla Klinçe’den meydana getirildi.

Onur konuğunun Yağmurdan Önce filminin başrol oyuncusu Rade Şerbetçiya’nın olduğu festivalde, film gösterimleri yanında çeşitli atölye çalışmaları da düzenlendi. Gösterim, atölye ve söyleşiler Buca Belediyesi Pembe Köşk ve Tarık Akan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Prof. Dr. Selahattin Yıldız tarafından 17 Ekim 2020 tarihinde Kurgu Mucizenin Adı adlı atölye çalışması, 19 Ekim 2020 tarihinde saat 14:30’da Sanatta Yeterlik projeleri kapsamında Sinema Eğitimi ve Kısa Film paneli, 17:30’da Makedon Devlet Sanatçısı Atilla Klinçe ile Türk Tiyatrosu Tarihi ve Makedon Türk Tiyatrosu üstüne bir söyleşi gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Selahattin Yıldız’ın da Danışma Kurulu adına açılış konuşmasını yaptığı festival, 15 Ekim’de Sırp Güney Rüzgârı filmiyle başladı ve 21 Ekim’de yapılan ödül töreni ve kapanış seremonisiyle sona erdi.