Tarih: 10 Ocak 2024

11. Uluslararası İpekyolu Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla, Beyoğlu Belediyesi, Kültür Kenti Vakfı, Türk Hava Yolları ve Point Hotel desteğiyle bu yıl onbirincisi düzenlenen "Uluslararası İpekyolu Film Festivali"nin ödülleri takdim edildi. 18.12.2023 tarihinde Atlas 1948 Sineması'nda düzenlenen ödül töreninde belgesel, animasyon ve kurmaca kategorilerinde ödüller verildi.

Doğuş Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bülbül’ün de ön jürisinde ve ödül töreninde yer aldığı festivalde Yönetmen Feyzi Tuna’ya "SETEM Emek Ödülü" FİLMYÖN Başkanı Yönetmen Biket İlhan tarafından verildi

Festival ve SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz, “ 11’inci yılımızda Uluslararası İpekyolu Film Festivali sürdürülebilirliği, kurumsallaşması ve kimliğini kazanması bakımından önemli bir aşama daha kaydetti”.

“Bu yıl açılışımızı Meslek Birliğimiz SETEM’in 20. Yılı kutlamaları kapsamında Festival Direktörü Yönetmen Feza Sınar’ın hazırladığı SETEM 20 YAŞINDA belgeseli ile yaptık. 20 yılı da aşan bir sürede Sinemada Telif Hakları konusunda Asıl Eser Sahibi yönetmenler ve senaristlerin haklarını savunma mücadelemizi, zorlukları belgeleyerek anlattık. Bugün hala sektörde kavram kargaşası sürüyor. Pek çok meslektaşımız dernek, sendika, vakıf, meslek birliği gibi organizasyonların görev alanlarının neler olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bu belgesel ile önemli bir mesele olan Telif Hakları mücadelesi konusunu daha çok insana iletebileceğimizi düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. Gecenin sunuculuğunu ise Janset Paçal üstlendi.

Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Suriye, Hindistan, Irak, Yunanistan, İran, Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere toplamda 245 film katıldı. Uluslararası İpekyolu Film Festivali kapsamında verilen ödüller sahiplerini buldu.

Uluslararası Kategoride " Together, Alone" filmiyle Türkiye’den Kasım Ördek "En İyi Kurmaca Film" ve "En İyi Yönetmen", "Warrior" ile Kırgızistan'dan Amanbek Azhymat "En İyi Senaryo", " The Call of Clear Water Bay" ile Çin’den Wankun Song "Kurmaca Jüri Özel", "Black Wagon" ile Kırgızistan'dan Adilet Karzhoev "En İyi Belgesel", "Hadis"

ile Azerbaycan'dan Nazrin Aghamaliyeva "En İyi Animasyon Film" ve " Searching for Justice" ile Bosna Hersek’den Ado Hasanoviç "Kardeşlik" ödüllerinin sahibi oldu.

Ulusal Belgesel kategorisinde "Hayatımın En Güzel Günü" ile Semih Sağman "En İyi Belgesel ve En İyi Senaryo", "Beyaz Dağın Çocukları" ile Yalçın Çiftçi "En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni", "Ağacın Ruhu" ile Eren Aybars Arpacık "En İyi Kurgu" ve "Karanlıkta Kaybolanlar" ile Can Diker "Jüri Özel" ödülü aldı. Animasyon kategorisinde "Labirent" ile Selçuk Ören, “En İyi Film", “Zaman Yolcusu Kreta” ile Ilgın Saçan, Gülşah Özdemir Koryürek "Jüri Özel", "Yasemin" ile Muaz Güneş "En İyi Yönetmen", "Labirent” ile Selçuk Ören "En İyi Animatör" ve "İçeride" ile Birnur Karatimur Çutsay "En İyi Senaryo" ödülüne değer görüldü. Kurmaca kategorisinde ise " Satışçının Bir Günü" ile Erinç Durlanık "En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo", Melis Ulaş “En İyi Kadın Oyuncu”, “Sacayağı” ile Serdal Altun "En İyi Görüntü Yönetmeni", “Birlikte, Yalnız” ile Emrullah Erbay "En İyi Kurgu" - Mert Doğan "En İyi Erkek Oyuncu", “Yolda” ile Özge Uçar Çığşar” ödül aldı.

Törene katılamayan yönetmenlerin konuşma videoları ile filmlerden kesitlerin de gösterildiği ödül töreni, katılımcıların birlikte fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.