Tarih: 02 Ocak 2024

1. Digital Film Festival İstanbul ödülleri sahiplerini buldu

Uluslararası Digital Film Festival İstanbul (DFFI), dijitalleşen sinema sektöründe dijital film yapım ve izleme biçimlerini yenilikçi bir bakış açısıyla destekliyor ve dijital kameraya sahip her türlü ekipmanla çekilmiş güçlü hikayeleri ve özgün eserler yaratmayı başarmış tüm kısa filmcileri teşvik ediyor. Festival girişimci ruha sahip yaratıcı ve yetenekli bağımsız film yapımcılarının çalışmalarını onurlandırmayı ve görünür kılmayı amaçlıyor.

Festival Başkanı İlknur Doruker açılış konuşmasında; ‘’Sinemadaki dijitalleşme ile konvansiyonel üretim ve izleme biçimlerinde gerçekleşen dönüşümü ana odağına alan festivalimizin ilkini hayata geçirdik. Festival ile nitelikli sinemayı , yeni teknolojilerle gerçekleşen dönüşümle eş zamanlı ele alarak, özgün bir fayda sağlamayı hedefliyoruz.’’ dedi.

17 yıldır Türkiye’de film yapımı eğitimleri veren New York merkezli Digital Film Academy’nin yürütücüsü olduğu festivalin ilki Doğuş Üniversitesi, Crea Centers ve Digital Film Center destekleriyle gerçekleşti.

Doğuş Üniversitesi ev sahipliğinde ilki gerçekleşen festivalde konuşmasını gerçekleştiren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan ‘’ Yapay zeka ve yeni teknolojiler sinema olmak üzere hayatımızın her alanında dönüşüme neden oluyor. Bu yenilikçi bakış açısıyla ilki gerçekleştirilen festivale ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. ‘’ dedi.

Festival kapsamında düzenlenen film yarışmasının jürisi Oyuncu-Yazar Nilüfer Açıkalın, Dr. Öğr. Üyesi Eylem Özçimen, Senarist Hüseyin Kuzu, Görüntü Yönetmeni Ulaş Zeybek ve Yönetmen – Senarist Murat Karahüseyinoğlu gibi sinemamızın değerli isimlerinden oluştu. Festivalin ilk senesinde ; Türkiye, Amerika, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hindistan, Pakistan gibi dünyanın bir çok ülkesinden başvuru alındı.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ana kategorilerde; Echo filmiyle Sergio Kotsovoulos ‘’En İyi Animasyon’’, Larva filmiyle Volkan Güney Eker ‘’En İyi Deneysel’’, ‘’Şimdi Ne Olacak?’’ filmiyle Mert Eşberk & Mihraç Can Bakıner ‘’En İyi Belgesel’’, ‘’Chamm (The Trick) filmiyle Shayhaq Baloch ‘’En İyi Kurmaca’’ ödülünü kazandı. Mercan Dede ‘’Synthesis’’ filminin müziği ile ‘’En İyi Müzik’’, Synthesis filminin yönetmeni Şükrü Özçevik ‘’En İyi Sanat Yönetimi’’ ödülünü aldı.

‘’En İyi Aktris’’ Reversible filmi ile Virginia Pistritto, ‘’En İyi Aktör’’ yine Reversible filmi ile Tomi Fernandez oldu. Volkan Güney Eker Larva filmiyle

‘’En İyi Yönetmen’’, ‘’En İyi Kurgu’’, ‘’En İyi Sinematografi’’, ‘’En İyi Senaryo’’ kategorilerinde de birincilik elde etti. Festival kapsamında verilen özel ödüllerde ise; ‘’BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temasını En İyi Yansıtan Film’’ ödülünü Mutlak (Absolute) filmiyle Volkan Karataş, ‘’Digital Film Academy’’ özel ödülünü ise Three Muses filmiyle Marcia Haufrecht aldı.

Ödül törenine sinema, akademi, sivil toplum, basın ve iş dünyasından oluşan davetliler ve jüri heyeti katılım sağladı.